13 кадрів зі зйомок «Титаніка», після яких фільм не буде для вас колишнім

Про трагедію, пов’язану з «Титаніком», я вперше дізналася за кілька років до виходу фільму Джеймса Кемерона – з книги  Лева Скрягіна «Слідами морських катастроф».

Пам’ятаю, дідусь підсунув мені її в зовсім юному віці, і це був мій перший серйозний нон-фікшн. У старій, пошарпаній книзі 1961 року випуску, яку читала ще моя мама, розповідалося про сигнали «SOS», пляшкову пошту, кладовища кораблів, скарби, які затонули і, звичайно, про головні морські катастрофи. І наймасштабнішою подією, що вражає уяву неймовірним збігом обставин і сумішшю людської дурості з самовпевненістю, стала загибель «Титаніка».

Звичайно, вивчати реальну трагедію з художнього фільму не зовсім правильно, але все ж ми можемо погодитися, що Кемерон відновив події досить точно. Звичайно, він додав до них для гостроти сюжету любовну лінію видуманих героїв і приліпив карикатурно величезний діамант, але самі деталі катастрофи відтворив досить точно.

«Титанік», що вийшов на екрани в 1997 році, отримав 11 «Оскарів» (тільки 2 стрічки змогли повторити цей рекорд і жодна його НЕ перевершила) і протягом 12 років утримував звання найбільш касового фільму за всю історію кінематографа, поки його не зрушив на другу рядок інший фільм того ж режисера – «Аватар». А ще він представив світу юного Леонардо Ді Капріо, якого тоді або занадто любили, або ненавиділи за солодке личко, але тепер багато хто вважає серйозним актором.

Якщо вам цікаво, як все це знімалося, подивіться на фото зі знімального майданчика, які відкриють кілька секретів.

1. Неймовірно величезний корабель

«Титанік» знімався майже без застосування комп’ютерної графіки. «Топити» доводилося справжні моделі кораблів. Ось тільки далеко не всі вони були зроблені в натуральному масштабі. У деяких сценах знімали зовсім невеликий човен, розміри якого ви можете оцінити, порівнявши його з фігурами людей на фото.

2. Складна робота каскадерів

Однією з найскладніших сцен у фільмі була та, де відламався хвіст корабля і піднімався до вертикалі. Зняти таке можна було тільки в павільйоні, підчіплюючи всю конструкцію спеціальними лебідками.

Подекуди замість людей використовувалися манекени, але були і каскадери, яким зависання в такому положенні, навіть при їх тренованості, обійшлося непросто. Мінімум три людини, як потім визнавали творці фільму, отримали переломи, впавши вниз під час зйомок цієї сцени.

3. Ще не танцювали, але вже втомилися

Зйомки втомлювали акторів, так що вони не проти були присісти і відпочити між дублями. Нехай навіть в декорації ліфта.

4. Зате коли приходить час танцю, то в танок пускається навіть режисер

Кемерон досить часто потрапляє в кадр, тому що прискіпливо контролює процес зйомок. Тут йому, схоже, весело не менш ніж акторам, які  репетирують танець.

5. Ось це драма!

У фільмі ця сцена виглядає дуже драматично – Джек насилу витягує Роуз назад на палубу, коли вона ледь не падає вниз з великої висоти. Однак на зйомках все виглядало не так жахливо. Падати було невисоко, а внизу нудьгував асистент, готовий підхопити актрису Кейт Уінслет, якщо щось піде не так.

Пошепки

6. Вище суспільство? Ні, не чули

Кейт Уінслет була хуліганкою нітрохи не менше своєї героїні. Решта входять в роль для зйомок серйозної сцени, і тільки вона дозволяє собі веселитися і корчити гримаси.

7. Холоднувато буде, так що сама на себе не схожа стаєш

У цьому кадрі, що відобразив момент репетиції однієї з найзнаменитіших сцен фільму, прекрасно все. По-перше, обгризений шматок корабля, який прикидається справжнісіньким. По-друге, погода, через яку актрисі довелося і самій одягнутися в пальто, щоб не замерзнути. По-третє, це взагалі не Кейт Уінслет, а її дублерші. Такі репетиції з іншими людьми влаштовують, щоб заздалегідь обміркувати кут, з якого потім будуть знімати, і освітлення, при якому це найкраще буде зробити.

8. Останні настанови

Кемерон особисто вибудовував сцену і регулював кут рук і повороту голови героїв мало не до міліметра.

9. Море по коліно

Добре, не по коліно, а по пояс. Але все одно ж не глибоко, правда? Фінальні сцени фільму, коли Роуз і Джек опиняються у воді, знімали в резервуарі глибиною близько метра, так що актори не так плавали, скільки повзали по дну на колінах.

Треба віддати належне Камерону – він постійно перебував в воді разом зі своїми героями. Правда, на відміну від них, зазвичай був одягнений тепліше, в непромокальні штани і чоботи.

10. Зараз ми зробимо з тебе замерзлого потопельника

На зйомках мокли всі, навіть гримери, яким іноді доводилося поправляти макіяж героїв прямо в воді.

11. Контрастні водні процедури

Ви вже зрозуміли, що Джеймс Кемерон був одержимий точністю деталей? Щоб додати реалізму до того, що відбувається, а акторам – достовірності емоцій, він вирішив, що всі зйомки потопаючого «Титаніка» будуть проходити в холодній океанській воді. А щоб актори все-таки не замерзли на смерть, як справжні жертви аварії корабля, на знімальному майданчику були ванни з гарячою водою, куди можна було час від часу бігати грітися. (На фото Ді Капріо розважає свою партнерку по зйомках, поки вона відігрівається.)

Крім того, всім героям роздали гідрокостюми, під які веліли надягати термобілизну. Ді Капріо ними не гидував, тому в деяких сценах виглядає трохи огрядний. Вінслет, вважаючи себе досить повною дівчиною, переживала за те, як буде виглядати на екрані, а тому відмовлялася, бо боялася, що гідрокостюм завадить їй увійти в образ. Вона була єдиною, хто досить довго знімався без утеплення. В результаті актриса захворіла на пневмонію.

Ви любите цей фільм?

Напишіть нам в коментарях у Facebook!

I
Adblock
detector