Таке можуть зрозуміти тільки мами

Дзвонить зі школи.  -Мам, я вже все. Їду додому.  Додому їхати тридцять хвилин. Проходить півтори години. Дзвоню.  -Алло!  На задньому фоні – шум, мат, крики.  – Ти де?  -Скоро буду, чекай.  І кидає трубку.  Передзвонюю. Абонент недоступний.

Мами, скільки вам потрібно часу, щоб накрутити себе до такого стану, коли клубок у горлі і з рук все валиться?

Мені – рівно десять секунд. Може, трохи більше.  Далі уява починає малювати дике – вплутався в бійку. Напали. Пограбували. Сталося щось жахливе. Щось непоправне.

Одягнутися. Бігти. Куди? По маршруту автобуса. Облазити прилеглі під’їзди. Зателефонувати класному керівнику. Ні, спочатку в міліцію. Ні, другу сім’ї, слідчому. Щоб запеленгували телефон. Цікаво, можна запеленгувати телефон, якщо він відключений?

Видивляєшся підступи до під’їзду. Під’їздів два, бігаєш з однієї кімнати в іншу. Паралельно набираєш знову. І знову. Абонент недоступний. Проходить ще двадцять хвилин напруженого очікування.

Натягуєш джинси. Кофту. Береш паспорт. Ключі. Бігаєш по квартирі в пошуках телефону. Перериваєш все догори дном. Телефон як в воду канув. Зриває з ліжка покривало. Щось заважає тобі ритися у білизні. Ах, це телефон. Ах, ти весь цей час тримала його в руці. Зривали з вішалки пальто. Не плакати. Тільки не плакати. Господи, а я з ранку накричала на нього за те, що постіль не заправив. Здалося мені це ліжко! Ніколи, ніколи, ніколи більше не буду його сварити. Синочок, синочок.

Дзвонить домофон.  -Так?  -Французький іноземний легіон вітає вас!  -Ти де був???  -Мам, відкрий, тут люди чекають, – пасує французький іноземний легіон.

Пошепки

Знімаєш з себе пальто. Ідеш відкривати тамбурні двері.  -Вб’ю! – обіцяєш собі з похмурою рішучістю.  Виходить з ліфта. Двометровий хлопець. Важкий рюкзак за спиною. Кишеня куртки підозріло відстовбурчена.  -Ти де був? – видихаєте Змієм Гориничем.  -Мам, я вирішив на додатковий з історії залишитися.  -А попередити не міг?  -Ну, все дуже спонтанно сталося. Ось і не встиг. А коли схаменувся – дзвінок уже пролунав.  -А смску скинути? Щоб я не хвилювалася?  -Мам, ти ж знаєш, що на уроках не можна телефонами користуватися!  -Ти мені потім дзвонив, а там хтось матом лаявся!  -А, це алкаші на зупинці щось не поділили, от і кричали один на одного. Я хотів тобі сказати, але телефон розрядився.

Стоїш, хапаєш ротом повітря.  -Це тобі, – дістає з кишені морозиво. І посміхається широко-широко.  Посмішка у нього моя. І мого батька.

Років зо три тому з грошима було зовсім туго, йшов погуляти з друзями, брав з собою 50 гривень. Повертався з шоколадкою. Не знаю, як примудрявся заощадити. Але завжди приходив з шоколадкою. Простягав її мені на порозі.  -Мамочка, це тобі.

Це мені, так. Мені, моє, про мене.

Це – на все життя. На все моє благословенне, осяяне щастям материнства життя. Навчитися б ще не накручувати себе так.

Автор: Наріне Абгарян, письменниця

Сподобалися історія?

Напишіть нам в коментарях у Facebook!

I
Adblock
detector