На вихідних став в магазині свідком обману з “розбитим телефоном”

На вихідних став в магазині свідком обману з “розбитим телефоном”. Бачив її вже вдруге. Подумав, що можливо комусь буде корисно дізнатися.

Сценарій такий: ви відчуваєте легкий поштовх, чуєте звук удару і мат, а потім якийсь персонаж хапає вас за руку і починає пред’являти, ніби ви його штовхнули так, що він упустив і розбив телефон. Наїзд вкрай агресивний, супроводжується великою кількістю мату і погрозами.

Як правило, тут же з’являються «свідки» або друзі «потерпілого», добропорядній людині складно витримати такий наїзд з ходу, особливо якщо галасувати починають чоловік п’ять, і всі з погрозами. Всі поради з серії «в розмові з гопником скажіть йому то-то і те-то» мені особисто здаються на кшталт рекомендації «якщо на вас напала собака, бийте її кулаком в ніс». Ага, в ніс) Весь цей потік криків – професійна відточена тема, «перебазарити» шахрая без власного специфічного бекграунду у вас не вийде. Тим більше включається природний механізм «ой, здається, я випадково розбив чужий телефон, як незручно, треба якось виправлятися». Якби ви дійсно розбили чужий телефон у перехожого, може, і було б незручно.

Але це не той випадок. Отже, якщо жертвою стали ви:

1. Усвідомлювати – перед вами НЕ звичайна людина, якій ви випадково завдали шкоди. Перед вами – шахрай. Тому не бійтеся здатися некультурною людиною. Ви НЕ розбивали його телефон – той мотлох, яким він трясе, просто реквізит. Тому ви не повинні вибачатися, виправдовуватися і щось доводити. Вам не треба «домовлятися» і «розв’язувати питання» – вам треба позбутися настирливого крикуна.

2. Вас не будуть бити. Як би не кричав шахрай. Це чисто психічна атака. Всі розводки побудовані на виключно добровільних діях жертви (про це трохи пізніше). Насильство – абсолютно інший жанр. Якби вас хотіли побити і пограбувати, то так би і зробили, торохнули б трубою ззаду по голові, і все. Якщо розводять – не битимуть.

Якщо ви ще сумніваєтеся, чи не розбили ви і правда хорошій людині телефон, проведіть контрольні тести. Зверніть увагу на те, що в телефону діра в пів екрану, а осколків на місці падіння немає (звичайно, його кидають раз по 10 на день). Потім зверніть увагу на те, що «потерпілий» нічого не вимагає сам. Він кричить щось на зразок «ні, ну і що будемо робити, а? Ти мені телефон розбив, які пропозиції-то будуть? Як проблему вирішувати будемо?».

Якщо ви його запитаєте прямо «Чого ти хочеш?», він відповість «так це я від тебе хочу почути, що робити будемо». Це відбувається тому, що, як не дивно, але поки, якщо що, формально пред’явити шахраєві нічого – максимум адміністративка за нецензурну лайку в громадському місці. А як тільки він заїкнеться про гроші – це вже здирництво, тобто кримінал.

Пошепки

Тому завдання полягає в тому, щоб жертва сама, відчувши себе винною, запропонувала гроші. А шахрай ще й змусить себе просити їх прийняти. Пам’ятайте – не відбудеться нічого, чого ви не зробите добровільно. Таким чином, вам не потрібно вибачатися і говорити про гроші або ще якесь «відшкодування» (віддати взамін свій телефон, наприклад). В принципі, поки ви цього не зробили, вам нічого не загрожує, окрім нервування і втрати часу. Вам потрібно запропонувати звернутися в поліцію.

Тільки будьте готові насправді зателефонувати, бо шахрай про людське око спочатку може і як би погодитися. Добропорядний бюргер теж побоюється – а раптом все-таки визнають винним і змусять платити? Не бійтеся, не змусять. Всі копи знають цю розводку, вони будуть на вашому боці. Якщо наберете 112, скаржтеся на «підставу з вимаганням».

Можете також спробувати відразу заявити в лоб: «Чувак, я знаю цю аферу, тобі нічого не світить, тут тобі нічого не запропонують, хоч гопки скачи. Все, не спрацювало, йди шукай інших лохів». У будь-якому випадку всі питання пропонуйте вирішувати тільки через поліцію, і не бійтеся її дійсно викликати. Коли шахраї втечуть, ну, скасовувати виклик, нічого страшного. Чесно кажучи, не знаю, чи варто починати бійку самому.

Мова шахрая як правило провокує, але є підозра, що це якась побічна гілка розводки. Може бути, більш обізнані люди щось додадуть. У будь-якому випадку, якщо шахраїв ціла банда, то це небезпечно. Якщо ви стали свідком подібної ситуації: не проходьте мимо. Збентеженій жертві дуже потрібна моральна допомога. Пам’ятайте – вам нічого не загрожує.

Ви можете як мінімум стати поруч з жертвою, відпускати недовірливі репліки і підкликати охорону / адміністраторів магазину. Ще краще, як я зробив, можна підійти і сказати «а я теж свідок, ось тут стояв і все бачив, ніхто нікого не штовхав», і наполегливо пропонувати шахраєві варіант «або поліція – або зникни». Припиняйте всі заїкання жертви про гроші, поясніть всім, що це розводка.

Шахрай ще поговорить і зникне. Ніхто не хоче засісти в тюрму, та й наполегливих ніхто не любить, особливо шахраї. Їм легше провернути це знову з більш довірливою жертвою і з меншими шансами потрапити за ґрати. Чим більше стовпів народу, тим краще. До речі, обидва рази я бачив розводку в людних місцях – такі місця теж вибираються як декорації, для переконливості. Щоб жертва не сумнівалася, що і правда в натовпі когось зачепила.

І, як не дивно, судячи з реплік глядачів, ніхто не знав про таку розводку – всі чомусь обговорювали ситуацію так, як ніби тут дійсно одна людина іншій телефон розбила.

Що думаєте?

Напишіть нам в коментарях у Facebook!

I
Adblock
detector