Вирвалися з жаху: історія 9-річного Єгора, воєнний щоденник якого вразив весь світ

Найімовірніше ви вже чули про Єгора, який вів щоденник у зруйнованому Маріуполі.

І нарешті йому вдалося вирватися з окупації. Зараз 9-річний хлопчина зі своєю сім’єю у цілковитій безпеці.

Попередньо щоденник дитини, який та вела під постійними обстрілами, вразив весь світ. Єгор писав про гибель знайомих та поранення рідних. У знищеному місті його рідня і він сам провели понад три місяці. 

Хлопчика вивозили потайки, за допомоги волонтерів і вивезли у Запоріжжя. Завдяки цій дитині весь світ дізнався, якою є війна для наших найменших героїв. 

Щоденник Єгор почав вести у бомбосховищі, де разом з родиною ховався від обстрілів. До слова, з його сім’ї живими залишились не всі.

У дочки нема пальця, у сина на спині з долоню все видерто. У мене на руці, на стегні. А тато загинув від ран. За 8 днів стік кров’ю. Допомоги не було ніякої вже.

Розповідає  мама хлопчика Олена.

Щоденний Єгор вів таємно. Тільки випадково ці рядки побачила мама.  На малюнках 9-річного хлопчика те, що не бачити він не повинен був.  

Пошепки

Першим цей щоденник сфотографував та оприлюднив у соцмережах двоюрідний дідусь хлопчика. Так про Єгора дізналися в усьому світі. Ще тоді, коли сам хлопчик залишався у палаючому Маріуполі.

Порятунок родини був надскладним, кажуть волонтери. А мама Єгора зізнається, що заплакала від щастя, коли нарешті їм вдалося вирватися з окупації. Каже, що досі боялася покидати Маріуполь не лиш через обстріли, але і не знала, чи вдасться їй без роботи та житла в чужому місті утримувати маму та дітей.

Не було розуміння, чи можу я дітей прогодувати. Там бодай будинок, хоч зруйнований, але є. Стара робота. Ну, потім все ж наважилися. Я зрозуміла що там зиму неможливо пережити, відчули звідси підтримку і ризикнули.

Мешканці Маріуполя у полоні російської пропаганди. Там повний інформаційний вакуум. Слухаючи росіян, вони думають, що тут війна в кожному місті, злидні, голод, тут нічого немає, І їм розповідають зараз, що Маріуполь – це набагато краще, ніж Запоріжжя, Київ чи ще щось.

Розповідають волонтери.

За кілька днів врятована родина переїде із Запоріжжя до Києва, ближче до своїх рідних. Щойно вибрався зі зруйнованого міста Єгор припинив вести старий щоденник. Його мама сподівається: незабаром почне новий. Вже про мирне життя.

Джерело: ТСН

Напишіть нам в коментарях у Facebook!

Ivanna
Adblock
detector