Чистотіл від шкідників на городі: як використовувати рослину

Пригадую, як приїжджала до бабусі в село. Вона часом виводила дідові бородавки чистотілом. Тоді я обурювалась, адже медицина давно пішла вперед є інші методі лікування.

Але тепер і сама частенько використовую цю отруйну рослину від шкідників у себе на дачі.

Моя мама обожнює гладіолуси, вся клумба на дачі засаджена ними. Тож вона не може спокійно дивитися, коли їх улюблені квіти починають нищити шкідники. Щоб цього уникнути в майбутньому та захистити рослину вона обробляє їх саморобним засобом.

Свіжий чистотіл від шкідників: настій

Чистотіл цвіте у травні-червні. У цей період він є найбільш ефективним у боротьбі з комахами, навіть лікує хвороби квітів. Для настою вам знадобляться 4-5 рослин разом з корінням.

Дрібно поріжте їх та замочіть у воді. Через 15 хвилин рідина стане коричневою. Нею мама поливає й обприскує свій сад. Каже, що такий метод добре справляється із попелицею та білокрилкою.

Настрій зі сушеного чистотілу

Також потрібно зібрати рослину в період цвітіння та висушити на сонці. На відро води знадобиться 300 г сушеного чистотілу. Засіб настоюють добу, а потім можна знезаражувати ним ґрунт для цибулинних квітів. Також самі цибулини можна знезаразити перед самою посадкою, тримаючи у настої 2 хвилини.

Пошепки

Застосовують концентрований настій для дорослих цибулинних квітів (тюльпанів, гладіолусів). Для цього 0,5 кг сушеної рослини відстоюють на відро води. Таку процедуру потрібно здійснювати щонайменше двічі на сезон. 

Сушений чистотіл допомагає від кротів, його застосовують як мульчу, що відлякує їх.

Найбільш ефективним способом врятувати та захистити рослини являється таки настій. Оскільки його можна зберігати певний час. Моя мама обробляє ним рослини у 4 етапи: коли з’являються 2-3 листки, 5-6 листків, в період цвітіння і після нього.

А як ви звикли захищати рослини від шкідників? Чи була корисною ця стаття?

Фото з відкритих джерел

Напишіть нам в коментарях у Facebook!

JuliaG
Adblock
detector