Що варто покласти у Великодній кошик і чому?

У світлий празник Христового Воскресіння – все живе ликує і радіє. Бо Христос Воскрес і ми у ньому теж зможемо колись воскреснути для вічного життя. Традиційно для святкування Пасхи кожна господиня готує великодній кошик, наповнює його наїдками, прикрашає зеленим букшпаном, рушником і несе святити до церкви. Щоб потім усією родиною гоститися наїдками за святковим столом.

То що ж має бути у великодньому кошику обов’язково, а чого туди класти не потрібно? На самих початках святили колись лише святковий хліб – баранчика, агнця – символ Ісуса Христа. Зараз, згідно з українськими традиціями, ми кладемо до великоднього кошика паску, сир, масло, яйця, ковбасу, шинку, сіль і хрін.

Першим і найголовнішим атрибутом великоднього кошика є паска (бабка)

Святковий солодкий хліб з родзинками. Ця паска уособлює і самого воскреслого Христа і саме воскресіння. Це небесний, ангельський хліб, який має нагодувати нас в першу чергу духовною поживою. І освятити собою людей.

Приготування паски важливе і не легке завдання. Виготовляти треба її у мирі і з чистим серцем і думками. Кожна господиня старається зготувати якнайсмачнішу паску за старим вивіреним рецептом.

Наступне, що маємо класти до великоднього кошика: сир і масло – первотвори

Вони закладені в самій сутності молока. Так, як мала дитина хоче молока і мати її ним годує, так і сир з маслом, це символи жертовності та ніжності Бога до людей. А ми маємо прагнути до Бога, як маля до материнського молока. Сир і масло укладають у формі галунок, або кладуть у посудини. А зверху зображають хрест або рибу – символ Ісуса Христа.

Яйце – символ життя і воскресіння

Коли з чогось непорушного родиться живе. У нашій традиції яйця фарбують. Якщо повністю в один колір – то це крашанки. А як кольорів і візерунків багато – то це писанки. На них також зображаються символи хреста та воскресіння.

Далі до великоднього кошика кладуть шинку та ковбасу.

Після довгого утримання від м’ясної їжі вони показують наскільки ми раді Воскресінню і прагнемо його. Це як у притчі про повернення додому блудного сина, коли батько звелів заколоти вгодоване теля, щоб веселитися. І ми теж веселимося довершивши піст і досягнувши світлого празника Пасхи.

Пошепки

Неодмінно до великоднього кошика кладуть хрін

Бо він робить нас міцнішими. Подібно як ми стаємо міцнішими після Сповіді у часі посту. Так, як хрін оздоровлює тіло, так великодня сповідь оздоровлює душу людини.

Сіль – важливий складник у харчуванні.

Сіль додає смаку до всього. Надає нового смислу кожній страві. Так як у Євангелії написано: «Ви – сіль землі», так ми маємо бути зразком благочестя для інших. Наслідуючи при цьому Воскреслого Христа.

Прикрашають великоднього кошика вічнозеленим бушпаном.

Він теж символ безсмертя та вічного життя, бо він завжди зелений. Також кладуть у кошик свічку, щоб запалити її під час освячення наїдків. Вогонь все освітлює та очищає.

А вишиваний рушник кладуть поверх кошика.Інші продукти, які хочеться класти до кошика, краще все таки туди не класти. Великодній кошик не місце для алкоголю, приготованих бурячків чи фруктів. Залишіть їх удома та вживайте з радістю. Але святити їх не треба.Головне наповнити своє серце чистотою, щоб прийняти воскреслого Христа. Тоді і великодній кошик вийде поміркований та довершений. Гарних та веселих свят!

Джерело: https://medfond.com/

Напишіть нам у коментарях на Facebook 

Поділіться з друзями

Напишіть нам в коментарях у Facebook!

Sofia
Adblock
detector